Wie houdt er niet van een mooie grote bos bloemen? In elke supermarkt liggen elke dag weer mooie bossen tulpen, rozen, en chrysanten. De seizoen bloemen worden gepromoot aan de kant van de wegen. En iedere lente sprinten we met zijn allen naar de kleurrijke bloemenvelden. In Nederland is de bloemendistributie dan ook niet weg te denken. Maar wist je dat correct transport cruciaal is voor kwaliteitsbehoud van de bloemen?

De Nederlandse teler

Nederlandse telers zijn eigenlijk continue bezig om de meest kwalitatieve bloemen te telen. Maar daarna moeten deze natuurlijk nog vervoerd worden naar alle plaatsen waar ze verkocht worden. En die weg naar de eindbestemming is nou juist zo belangrijk voor de kwaliteit van de bloemen. Wanneer je de bloemen af hebt gesneden van hun steel krijgen ze namelijk niet meer de voedingstoffen die ze eerst uit de grond haalden. Hierdoor beginnen ze eigenlijk dood te gaan. Het is dan ook zaak om ze zo snel mogelijk naar een plaats te brengen waar ze weer opnieuw geplant kunnen worden, of in een vaas net plantenvoeding kunnen worden gezet.

Twee eisen voor transport

Tijdens dat transport zijn er eigenlijk twee zaken echt belangrijk. Allereerst de vochthuishouding. Het is voor bloemen in alle soorten en maten belangrijk dat er niet teveel vocht in de lucht hangt. Je zou misschien denken dat het niet nat genoeg kan zijn voor de bloemen, maar er kunnen vervelende schimmels ontstaan als de omgevingsklimaat niet optimaal is. De bloemen zullen het transport dan niet overleven. En dat is natuurlijk zonde! Daarnaast is het zeer belangrijk dat de bloemen koel gehouden worden tot ze bij hun bestemming zijn. De temperatuur kan voor de bloemen best wel wat verschillen, maar het moet in ieder geval koud zijn. Rozen kunnen bijvoorbeeld het beste vervoerd worden in een temperatuur tussen de 1 en 2 graden.

Om die reden zie je in de distributie van bloemen vaak de vele trekkers met een koeltrailer. De koelopleggers zijn voorzien van een koelmotor die de bloemen tijdens hun rit op de juiste temperatuur houden. De koelmotoren zijn kunnen zowel op diesel als op stroom werken, en ook wanneer de vracht stilstaat kan er middels krachtstroom in koeling voorzien worden. Verder zijn deze dan voorzien van makkelijke laadkleppen, zodat de bloemen snel en gemakkelijk kunnen worden in- en uitgeladen. Het juiste transport met een kwalitatieve koeloplegger is zodoende van groot belang voor onze bloemen.