Overstromingen in Nieuw-Zeeland door een stijgende zeespiegel, voedseltekorten door droogte in gebieden in Afrika en de ontdooiende permafrost rond de Noordpool. Niet alleen op mondiale schaal merken we de gevolgen van klimaatverandering, ook in Nederland zien we dat het klimaat in de war is. Zo zijn stortregens, zware stormen en langere drogere helemaal niet meer zo zeldzaam in Nederland. Ook is steeds vaker een tekort aan drinkwater of voedsel. Dat er iets moet veranderen is dus wel duidelijk. Alleen wat kan jij doen om een bijdrage te leveren?

Wat is een ecologische voetafdruk?

Volgens het WWF is een ecologische voetafdruk een meetinstrument waarmee men erachter kan komen hoeveel hectare biologisch productieve grond- en wateroppervlakte een individu, bedrijf of land per jaar verbruikt om zijn consumptieniveau in stand te houden. Het is nodig om wereldwijd samen te werken aan een verkleinde ecologische voetafdruk. Momenteel is het namelijk zo dat de huidige voetafdruk 1,6 keer groter is dan de aarde eigenlijk aan kan, wat betekent dat de aarde ieder jaar dieper in haar reserves moet duiken. Het komt er dus op neer dat we allemaal een beetje duurzamer moeten leven om het klimaat te verbeteren.

Manieren om duurzamer te leven

Er zijn verschillende manieren waarop je een bijdrage kunt leveren aan het klimaat. Een kleine verandering die je kunt aanbrengen in het dagelijkse leven die een grote positieve invloed heeft op het klimaat, is vaker met het openbaar vervoer gaan. Wist je dat een vliegtuig 285 gram CO2 per kilometer uitstoot en een auto 104 gram? Dit terwijl een trein 14 gram CO2 uitstoot per kilometer. Ook is het goed om op je waterverbruik te letten. Dit betekent minder wasjes draaien, korter douchen en erop letten dat je de kraan uitdoet wanneer je hem niet gebruikt. Dit zou een enorme bijdrage leveren aan het klimaat. Volgens het CBS verbruikte de gemiddelde Nederlander in 2020 namelijk 134 liter per dag. Dit is veel als je weet dat het reinigen van water flink wat energie kost. 

Tonzon

We hebben het gehad over verschillende manieren waarop je een steentje kunt bijdragen aan een beter klimaat. Het is nu dan ook de hoogste tijd om Tonzon te introduceren. Dit bedrijf helpt je aan een duurzame vloerisolatie. Tonzon heeft in 1980 een indrukwekkende isolatiemethode uitgevonden die bijdraagt aan een groenere toekomst voor iedereen. Het geheim van dit bedrijf is dat Tonzon’s methode ervoor zorgt dat de benodigde lucht pas op de plaats van bestemming in het materiaal wordt opgesloten. Dit geeft een effect van een flexibele thermosfles, wat natuurlijk klimaatefficiënt is.