Voorbereiding is key als het gaat om een onbezorgde vakantie. Het laatste wat je wilt is probleem met je paspoort of visum of zelfs verzekeringsdekking ondervinden als je al op vakantie bent. Daarom is het belangrijk om alles goed te regelen voordat je vertrekt. Hieronder vind je een checklist met stap-voor-stap-instructies die je kunnen helpen alles soepel te laten verlopen.

1. Paspoort en/of Visum

Zorg ervoor dat je paspoort geldig is voor de duur van je vakantie en dat je alle benodigde visums hebt. Als je niet zeker weet of je een visum nodig hebt, neem dan contact op met de ambassade of consulaat van het land dat je wilt bezoeken. Zorg er ook voor dat je van alle documenten die je hebt een kopie hebt. Zorg er dus voor dat je kan printen, je hebt hier bijvoorbeeld een brother tn 245 voor nodig of andere Canon cartridges zodat je zeker weet dat je genoeg inkt hebt om alles uit te printen.

2. Reisverzekering

Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt die dekking biedt voor de landen waar gaat. Wees er ook van bewust dat sommige verzekeringen geen dekking bieden voor bepaalde activiteiten, dus lees de polisvoorwaarden aandachtig door.

3. Geld

Neem genoeg geld mee om je vakantie te kunnen betalen. Als je naar een land gaat met een andere munteenheid, zorg er dan voor dat je je geld omzet naar de juiste munteenheid. Ook kun je ervoor kiezen om een creditcard of reis-debitcard mee te nemen om op reis te betalen.

4. Reisdocumenten

Zorg ervoor dat je alle relevante reisdocumenten bij de hand hebt, zoals jeort, visum, reisverzekering, tickets, boekingen, etc. Het is ook aan te raden om de contactgegevens van je reisorganisatie en/of hotel te noteren zodat je ze kunt bereiken als er iets misgaat.

5. Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, neem dan genoeg mee voor de duur van je vakantie. Het is ook aan te raden om een kopie van je voorschrift of een officiële verklaring van je arts mee te nemen.

6. Inentingen

Als je naar een land gaat waar bepaalde inentingen vereist zijn, zorg er dan voor dat je ze tijdig krijgt. Het kan een paar weken duren voordat de inentingen volledig werken, dus zorg ervoor dat je ze tijdig neemt.

7. Kleding

Neem kleding mee die geschikt is voor het weer in het land waar je naartoe gaat. Het is ook aan te raden om kleding mee te nemen die geschikt is voor verschillende gelegenheden, zoals formele en ontspannen gelegenheden.

8. Toilettas

Neem je toilettas mee met alle dagelijkse benodigdheden, zoals tandpasta, tandenborstel, shampoo, douchegel, etc. Als je medicijnen gebruikt, vergeet ze dan niet.

9. Elektronica

Neem je telefoon, laptop, camera, etc. mee, maar vergeet niet om de juiste adapters/omzetters te gebruiken als je naar een land met een andere stekker gaat.

10. Eerste hulp kit

Neem een eerste hulp kit mee met alle benodigdheden, zoals pleisters, verband, antisepticum, etc. Het is ook aan te raden om een kaart van het land waar je naartoe gaat mee te nemen om eventuele medische klinieken en/of ziekenhuizen in de buurt te kunnen vinden.