Voor veel mensen is het antwoord op deze vraag eenvoudig: het hangt af van het project. Enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zijn onder meer het type grond, de diepte van de uitgraving en de hoeveelheid benodigde arbeid. Over het algemeen zijn er echter een paar belangrijke redenen waarom handmatig graven de voorkeur kan hebben boven mechanische methoden zoals graafmachines of backhoes. Handmatig graven kan bijvoorbeeld zorgen voor meer controle en precisie bij het werken rond delicate wortelstelsels of andere gevoelige gebieden. Hier leest u wanneer u beter handmatig kan graven, en als u machinaal gaat graven dat het mogelijk is om een melding te doen in de Klic app!

Enkele factoren waarmee u rekening moet houden bij de beslissing of u een gat handmatig of met een machine moet graven

Hoewel het graven van een gat met een machine misschien sneller gaat, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden voordat u de beslissing neemt om mechanisch te graven. Het type grond kan een grote rol spelen in hoe moeilijk het is om te graven; kleigrond kan bijvoorbeeld heel moeilijk te doorbreken zijn zonder machines. Als je maar een paar meter onder het oppervlak graaft, is handenarbeid misschien beter beheersbaar dan zwaar materieel. Uiteindelijk is het belangrijk om alle factoren af ​​te wegen voordat u beslist of mechanisch of handmatig graven geschikt is voor uw project. Handmatig graven is vaak sneller dan het gebruik van een graafmachine of dieplepel. Dit komt doordat bedieningsfouten worden geëlimineerd en de machine niet zo vaak hoeft te worden gestopt voor herpositionering.

Klic app 

Wat wel heel handig is, is dat wanneer er gegraven gaat worden, het mogelijk is om een melding te doen in de Klic app. Een klic melding betekent vooral dat er aangegeven wordt waar, wanneer en vooral hoe er gegraven wordt. Aan de hand hiervan wordt er toestemming gegeven en kan er gewoon gegraven worden. Het is belangrijk om te voorkomen dat er boetes worden uitgedeeld en precies om die reden is het zo fijn dat een klic melding doen zo makkelijk en snel kan gaan,

Redenen waarom handmatig graven meer controle en precisie kan bieden dan machines

Er zijn een paar redenen waarom u ervoor zou kunnen kiezen om handmatig te graven in plaats van met een machine. Voor mensen die in de land- of tuinbouw werken, kunnen precisie en controle groter zijn als ze met de hand worden gedaan. Dit is met name het geval wanneer wordt geprobeerd schade aan delicate wortelstelsels of andere gevoelige gebieden te voorkomen. Bovendien kan, afhankelijk van de grootte van het werk, met de hand graven gewoon praktischer zijn dan het inbrengen van grote machines.